Såhär säger en leg.veterinär!

Har fått svar från Johan igen! Nu måste fasiken den där Lena på aftonbladet reagera, jag har nämligen vidarebefodrat detta mailet! NI SOM LÄSER DETTA ÖVERVIKT ÄR VERKLIGEN INTE BRA FÖR HUNDAR, TA DETTA I BEAKTNING! MOTIONERA ERA HUNDAR VÄL!

Hej Linda!

De sjukdomar hundar kan få på grund av fetma är de samma som hos människor, nämligen:

–       hjärtproblem,

–       ledproblem,

–       cirkulationsrubbningar,

–       sämre immunförsvar,

–       leversjukdomar

–       diabetes.

Alla dessa symtom och sjukdomar är ibland rasrelaterade, dvs vissa raser har lättare att utveckla vissa sjukdomar, men övervikt kan hjälpa till att framkalla dem. Många av sjukdomarna, som exempelvis diabetes, kräver livslång och kostnadskrävande behandling. En överviktig hund får förr eller senare problem. Stora tunga raser löper dessutom större risk för avslitna korsband och andra traumatiska skador om de blir för tunga.

Generellt kan man säga att när man känner på din hunds bröstkorg ska revbenen kännas utan att man behöver ta i. Å andra sida ska revbenen inte synas på en släthårig hund, då är den för mager. Nedanstående bild visar de olika graderna av övervikt som man använder i veterinärklinisk verksamhet. Man brukar säga att en normalviktig hund ska vara åtminstone lite timglasformad och ha en midja när bröstkorgen tar slut, både sett ovanifrån och från sidan. Även om hunden Obelix i Aftonbladet är en storvuxen individ, syns det klart att han ligger på gränsen mellan överviktig och fet. Detta bör inte uppmuntras i media utan snarare varnas för.

Följande hemsida på nätet visar en liknande skala för bedömning av övervikt hos hundar från en amerikansk veterinärhögskola: HÄR KAN NI SE EN KANONBRA BILD SOM VISAR HUR EN HUND SKA SE RESPEKTIVE INTE!

http://vet.osu.edu/1851.htm

Tusen tack Johan för all hjälp!! Jag hoppas verkligen att Lena får tummen ur!

29 thoughts on “Såhär säger en leg.veterinär!

 1. Ja visst kan man göra de… själv har ja mina egna som ja tar hand om å som sagt alla fåglar som fått bo hos mig som ingen velat ha. Hade nog ett 40 tal å ett rum vigt åt just detta idag har ja inte plats… tyvärr…

  Tess

 2. Svar: Ja nu hoppas jag verkligen att någonting händer så att hunden får hjälp! 🙂 Mig har hon inte svarat än… Men jag märker ju på din sida att det når en framgång i alla fall:)

 3. Yes! Woho vad skönt! 😀 Jag visste du kunde göra det! Hoppas Obelix får hjälp för sin övervikt nu. och att alla andra hundägare tänker på vad dom ger sin hund! =)

 4. Så bra att det kom ett bra styrkande svar från en leg. veterinär. Han har så rätt! Alla dessa sjukdomar som våra husdjur får, är ju oftast vi människor grundare till. De kan ju inte berätta om de har ont, min hund vart påkörd för ca ett år sen, han fick punkterad lunga och ett ben hoppa ur led, stackarn, men han visa inte någonting, fast man visste att han hade ont, hundarna funkar ju så.

  Hoppas det blir nå slags upprättelse från dem. Mvh malin

 5. Hoppas hon förstår nu. Att uppmärksamma sånt här på djur är inte alls bra. Har hört en del prata om artikeln btw, och tycker det är coolt med så stora hundar. Blir så arg. Har dom ingen vett? Hoppas det uppmärksammans åt det andra hållet nu om du förstår 🙂 Bra jobb Linda…! 😀

 6. hejsan..

  sant. de är klart dem har typ samma chans att få sånna sjukdomar vi har.. om dem är överviktiga..

  haft en bra dag då?

  snart helg 😀

  godnattpådig

 7. Det är tur att djuren har en sån som dej, Linda att luta sj mot och veta att du kommer rädda dom!!!

  Du är en fantastisk människa!

 8. hej om jag inte minns fel så va du ute efter en ny design !? håller nämligen på att auktionera ut en design nuh ta en titt i min blogg vet jah =)

  hoppas att allt e bra me dej ?

  kram

 9. Hej gumman, ska inte du också fylla i namninsamlingen?! Det tycker jag allt 🙂 Nu är det snart dags för middag, det ser jag verkligen fram emot. Kramar

 10. Japp imorgon smäller det!!! Å det ska bli så kul, har bara klädproblemet kvar…har inget glamour längre….Men jag hittar nog nått iaf att ta på mig! Det lutar åt att jag tar bussen som är inne 17.39, men jag hör av mig under dagen så du vet exakt! kramar

 11. Ja det blir bra 🙂 Jag kommer väl virra bort mej som vanligt så bli inte förvånad om jag skickar ett sms eller ringer 😛 Snart är det dags 🙂 Kul! Kram

 12. Lena ? är det hon journalisten som gjorde artikeln ?

  dom ger väl aldrig upp, det dom gör, är bäst enligt dom, så henne tror jag faktist inte du får nåt svar av 🙁

 13. Hej gumman.

  Jag ser inte din underskrift på listan har du klickat dig in via mailet man får? missar du det så står du inte med nämligen hihi. Skickar mitt nummer så fort jag letat fram det, kan det inte i huvudet ser du 😛 Kramar

 14. Knasigt, och du har kollat mailet och allt?! Kanske bara jag som är lite blind heheh. Eller så har det blivit något litet fel.

  Är allt ordnat för imorgon nu då? Jag börjar bli riktigt nervös kan jag ju säga hehe. Kram

 15. Jaha, ja då har vi ju förklaringen där, man måste nämligen klicka på en länk i mailet för att namnet ska komma med på listan, så man inte kan fuska med namn tror jag.

  Åhh vad för naglar ska du fixa till då? Borde jag med göra, mina ser hemska ut, får bli ikväll med lite hemma spa. Sista bussen hem för oss går 10 över två, innan går dem en i timmen 🙂

 16. bra inlägg.Men synd att det ska behövas, hoppas du förstår vad jag menar. Ska gå o ta en titt på kissen min så att han "ser ut som han ska" och jämföra han med bilderna..

  kram kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *