Dop/inte dop?

Nu när man går såhär & bara väntar & väntar på “nästa tecken” så snurrar tankarna en del;)

Alla ni blivande mammor & mammor, skall ni döpa, döpte ni ert barn? Gjorde ni det i kyrkan/hemma?

Jag är ganska fast besluten om att döpa vår lillskrutt som kikar ut snart FÖRHOPPNINGSVIS! Dels för att det är tradition & att barnet skall ha chans till att konfirmera sig, om det vill. Vi är inte kristna i den bemärkelsen, men dop tillhör på något sätt tycker jag. Så kanske inget stort dop med heeela släkten men för de närmsta? 

4-6 MÅNADERS ÅLDER ÄR DET VANLIGAST ATT MAN DÖPER O FÖR OSS BLIR DET PÅ SOMMAREN I SÅDANA FALL, MYS!

Hittade en bra sida här Dopguiden.se här står allt man behöver veta & tänka på.

27 thoughts on “Dop/inte dop?

 1. Vi kommer inte att döpa vårat barn, vi kommer ha en namncermoni istället.
  Jag vill inte döpa in mitt barn i en sekt som barnet kanske inte vill vara med i sedan. Vill den konfomeras så får den döpas då. 🙂
  Sambon gick ur kyrkan för länge sen och jag kommer nog göra det så fort vi har gift oss :O) hehe

 2. Mysigt, att det snart är dags…
  Hehe ja döptes när jag var 4 år gammal… xD Ja är ju adopterad så därför..
  Vad ska lillen heta? tror ja frågat de förr, men ja har glömt! :O

 3. Vi döpte viggo när han vara bara 2 månader, men det var mest för att han var så stor och skulle få plats i dopklänningen 🙂 Vi är inte kristna på det sättet, men tyckte ändå att det var ett mysigt sätt att samla släkt och vänner !

 4. Vi ska döpa vårt skrutta, känner precis som du att det hör till, även om vi själva inte är kristna!

  Blire någon unge snart? Visst går man och letar efter alla möjliga tecken?!! Jag fick en sån "lugnet före stormen" känsla kvällen innan Novalie kom och hade verkligen inga känningar alls!!

 5. Vi har inte döpt laban. Vi hade tänkt köra en namncermoni hemma men det blev inte av det heller. Eftersom vi båda har gått ur svenska kyrkan så skulle det kännas så "hycklande" att döpa sonen in i kyrkan.
  Om han vill konfirmera sig så är det upp till honom men då får han döpa sig i samband med konfirmationen.

  Visst jag är döpt och konfirmerad. MEN jag erkänner att jag konfade mig av en enda anledning. Man fick ta del av ett stipendium om man konfirmerades i den kyrka jag tillhörde.

  Vårt bröllop var borgligt för vi kände att vi inte kunde stå ut med att gifta oss kyrkligt.
  Sååå mitt svar är… strunta i dopet o kör en namncermoni hemma istället.

 6. Vi har inte döpt laban. Vi hade tänkt köra en namncermoni hemma men det blev inte av det heller. Eftersom vi båda har gått ur svenska kyrkan så skulle det kännas så "hycklande" att döpa sonen in i kyrkan.
  Om han vill konfirmera sig så är det upp till honom men då får han döpa sig i samband med konfirmationen.

  Visst jag är döpt och konfirmerad. MEN jag erkänner att jag konfade mig av en enda anledning. Man fick ta del av ett stipendium om man konfirmerades i den kyrka jag tillhörde.

  Vårt bröllop var borgligt för vi kände att vi inte kunde stå ut med att gifta oss kyrkligt.
  Sååå mitt svar är… strunta i dopet o kör en namncermoni hemma istället.

 7. Jo då, jag har läst i en kalender med udda "helgdagar" att det tydligen är bloggensdag idag. Grattis till oss. 🙂
  Mja … vi diskuterar barn, så lång har vi kommit, men mycket beror på våra jobb just nu eftersom jag har en ganska usel jobbsituation och han har ett vik.
  Skulle vi få barn i framtiden kommer jag vilja ha ett dop med de närmaste vännerna och familjen. Det är så fint med dop.
  Kram

 8. Vi ska döpa Jolie i kyrkan. Dels för att det är en tradition som du skriver och jag tycker det är väldigt mysigt i kyrkan 🙂 Sedan får hon ju välja själv när det är dags för konfirmationen hur hon vill göra!

  Vi har inget datum än men ska försöka göra det i maj, då kommer hon vara runt fyra månader!

  Kram!

 9. ja..hr blir det också dop fast att vi inte är troende någon av oss. jag har dock alltid gillat kyrkan. tror vi döper vår lilleman mest för att det är tradition faktiskt..
  han ska döpas 20 mars och då är han två månader, då borde han komma i min gamla dopklänning 😉

 10. jag vill nog ha ett dop för bebis ändå 🙂 i min familj är det tradition ! även om vi inte är direkt kristna och går i kyrkan regelbundet så tycker jag ändå att det hör till på något sätt. Min pojkvän däremot tycker ju inte alls att det behövs utan att det räcker med namngivning, det kan jag ju också tänka mig iofs… men det är väl bra mysigt med dop ändå ? 😉

 11. Vi har döpt båda våra barn. Tycker det är en vacker ceremoni och ett sätt att välkomna det nya lilla livet till världen på, bjuda in släkt o vänner för att fira det mirakel man har fått till sig. Sedan ska jag erkänna att vi inte är troende så vi döper mest för tradition och att det är fint. Sen är det ju bra för att barnet själv ska kunna avgöra sitt val i framtiden ang konfirmation och kyrkligt bröllop osv…

  Trevlig kväll!!

 12. Ingen av oss är med i svenska kyrkan så därför blir det inget dop. Det känns fel för oss.
  Barnet får bestämma själv i framtiden om hon/han vill tillhöra någon religion eller inte (förhoppningsvis inte 😉
  Döpa och konfirmera sig kan man göra som äldre också om man väljer det.

 13. Vi döpte Oliver. Av precis samma anledning som dig (om du gör det vill säga) Tradition och för att han själv ska kunna göra valet huruvida han vill eller inte med konfirmation och liknande sen. Jag tycker det är en mysog tradition och man måste inte alls göra en stor grej av det. Vi bjöd bara släkten, den allra närmsta och vi blev visserligen ganska många ändå men det va mysigt. Nästa unge (om och när det blir en sådan) Kommer vi nog ha ett betydligt mindre dop för dock.

  Vi va dessutom i Bokenäs kyrka (visst bor du där ute?) och va i teaterladan och hade kalaset. Prästen i bokenäs tycker jag va jätte bra, han gjorde verkligen en barngudstjänst av det hela och han hade en bra syn på hela religions och dopet biten.

  Hoppas bebis kommer snart! 🙂

 14. Vi döpte inte Colin eftersom varken jag eller C är troeende. Att stå och lyssna på prat om gud och sjunga psalmer känner jag mig obekväm med om jag inte tror på något. Han är en fin pojke endå.

 15. Vi kommer inte att döpa henne just för att vi inte vill tvinga henne på en religion. Vill hon konfirmera sig så går det ju jättebra att döpas innan, det blir hennes val isf och inte vårt innan men självklart stödjer vi henne om det är det hon vill göra. Jag är inte medlem i Svenska kyrkan, känns fel att stödja ngt som jag inte tror på själv.
  Så det blir nog namngivning här till sommaren kanske. Vi får se. 🙂

 16. Jag och min bror döptes i kyrkan.. Min lillasyster däremot döptes på sommaren vid vår sommarstuga och det var hur mysigt som helst. Så ska jag lätt göra med mina ungar 🙂

 17. Vi planerar också att döpa vårt barn sen, till sommaren! 🙂
  Precis som du berättar om er så är inte vill heller kristna men dopet känns som en väldigt fin tradition vi inte vill sluta med. Och sen vill vi ju att vårt barn ska få samma chans att konfirmera sig, precis som hennes föräldrar gjorde. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *