Capital of Milano

Medans jag är i Milano… Just nu sippar jag säkert på en prosecco på något mysigt enoteca för att sedan upptäcka staden.
Ett av våra mål är att gå och se Leonardios nattvarden. Originalet finns i Milano men är tydligen i dåligt skick. Men ändå! We will be there! Vi kanske är vid Il Duomo som är en av världens största gotiska katedraler, kolla in min instagram vettja!

Milano är Italiens näst största stad. Vi skall bo i området Navigli som kommer passa oss ypperligt. 
Trots sin närhet till flera av Italiens större sjöar har Milano inte något naturligt vattendrag. Hur har då staden kunnat utvecklas till att bli Italiens ekonomiska centrum? Jo, det som inte fanns naturligt, fick man helt enkelt skapa artificiellt. Faktum är att man redan på 1100-talet förstod vikten av att koppla samman Milano med Lago Maggiore och Lago di Como och man började därför konstruera ett system av kanaler, kallade i Navigli di Milano (”Milanos kanaler”) som skulle förbinda Milano med sjöarna via floder som Ticino och Adda. Uppbyggnaden av kanalerna pågick ända fram till slutet på 1400-talet och en av de mest kända bidragsgivarna till kanalerna var Leonardo da Vinci som hjälpte till att designa det komplicerade damm-system som löste problemet med höjdskillnaderna.

Kanalerna, som bland annat spelade stor roll vid uppbyggnaden av Milanos katedral då man transporterade stora marmorblock på vattnet, kallas idag i folkmun för Navigli och är en av de mest populära zonerna för turister och milaneser att spendera sin tid i. Även om själva transporterna på kanalerna sedan länge har övertagits av flyg och järnvägar så är Navigli fortfarande ett livligt centrum.

Längs kanalerna ligger en mängd barer och restauranger där det framförallt är populärt att börja kvällen med en typisk italiensk aperitivo samtidigt som underhållningen sker vid sidan av uteserveringarna i form av det stora folkliv som strosar förbi. Området har också blivit en samlingspunkt för konstnärer som inspirerats av vattnet, och det ges tillfälle att besöka många gallerior och studios där tavlor, skulpturer och fotografier ställs ut.

 

8 thoughts on “Capital of Milano

  1. Underbart! Ser verkligen fram emot att se fler bilder från denna stad och tills vidare hänger jag med på insta så klart!?
    sv: Jadu, finns många teorier om vem han var och varför han fängslades Mannen med Järnmasken. Lite spännande att än idag är det ingen som vet med säkerhet!

    Jamen det skulle vi kanske kunna, du kan väl maila mig när du är på hemmaplan igen med ett förslag på ett sånt inlägg så styr vi upp nåt? Slipper det bli så långa kommentarer!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *