post

Den nya latten: Latte 2.0

När vi var i Polen så var vi på ett ställe som serverade Iced Rasberry Coffee, detta tyckte vi var lite märkligt. Det var typ kaffe med sylt.
Nu blev jag så full i skratt när vi fick hem Ica Buffé tidningen och finner Latte 2.0 eller som den även kallas hippielatten, som är en färgstark mjölkbaserad dryck utan spår av varken kaffe eller koffein. Den kan färgsättas av rödbetor, blåbär, gurkmeja. Man kan boosta den med nötsmör, macapulver,reishi, matcha mm. Den vi drack i Polen (på bild) var det i alla fall kaffe i, tror jag, haha.

Varför kallar man detta nya för latte? Något jag inte kan begripa.

Recept på blåbärslatte:
2 dl tinade frysta blåbär
5 dl havredryck (gärna Oatly iKaffe)
1 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära
1 krm vaniljpulver
2 tsk honung eller agavesirap
kanel (att pudra över)

Gör så här:
Passera blåbären genom en finmaskig sil. Fördela blåbärssaften i latteglas. Spara gärna blåbärsmoset till gröten eller morgonfilen.
Värm och skumma havredrycken tillsammans med kryddorna och honungen eller agavesirapen. Fördela i latteglasen. Toppa gärna med lite kanel och kardemumma.

22 thoughts on “Den nya latten: Latte 2.0

  • Har inte testat enligt recpetet men skall nog göra det faktiskt. Vet ej varför den kallas latte dock. Den på bild var helt enkelt kaffe med sylt och det var inte direkt ngn höjdare, hihi.

  • Hahaha jättekonstigt att det kallas latte för det första utan ens uns av kaffe i. Den på bilden som jag drack var typ kaffe med sylt och var inte någon höjdare. Men 1-0 till Polen som tydligen är mer trendenliga än vad vi är. Nu återstå att se ifall detta blir en hit eller inte. Så nu måste jag testa enligt receptet.

 1. Usch och fy får blåbärslatten i betyg av mig! Jag såg också receptet i buffétidningen och tänkte ”så passande eftersom jag har hela frysen full i blåbär från min svärfar som älskar att plocka bär”! Men NEJ, den åkte ner i vasken och jag rekommenderar den inte! Kalla mig gammalmodig! ?

  • Hahaha tänkte just detsamma, måste ju testa haha. Men varför kallas den latte när det inte ens är kaffe i den, fattar nada,haha. Håller med dig!

   • Av lite ytlig research kommer jag fram till att latte endast är mjölkdelen i t.ex. kaffelatte, vilket gör det hyfsat korrekt att kalla den för latte om det innefattar växtbaserad ersättning för mjölk?! ??

 2. Nytt i väst ? Asiater ligger långt före med nya konstiga påhitt. Starbucks och Donkin Donuts kom efter.

  Jag älskade jordgubbslatte, då var det med illröd sirap med jordgubbssmak, kondenserad mjölk, mjölk och basilikafrö alt. chiafrö ??

  Men nu ska det vara nyttigt med kardemumma, kanel och havremjölk hehe

  • Ja haha kan tänka det. Men alltså det är ju inte kaffe i skiten ens, haha. Blir alldeles confused av benämnandet latte. Nyttigt skall det vara, hehe.

  • Hihi härlig jämförelse. Älskar ju kaffe så jag fattar inte varför det skall kallas latte, kanske för konsistensen, vem vet. Testa den och tell me about it. Jag är ju så nyfiken måste nog inhandla lite ingredienser. Strawberry milkshake beer, lät ju helkonstigt men så häftigt! Var det bara öl eller hade dom blandat med jordgubbar 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *