post

Ett omdebatterat ämne: Dessa flygresor & miljön!

Folk är upprörda i sociala medier och även i många grupper på FB, resegrupper där folk är så pepp på att tipsa, men så finns det alltid någon som är bitter och säger: Förstår inte hur ni alla kan resa med flyg hela tiden och förstöra miljön med ert resande!

Ibland känns dessa debatter helt meningslösa och osar avundsjuka. Vi i Sverige är väldigt miljömedvetna till skillnad mot andra länder. Andra länder behöver steppa upp i sitt miljötänk för att vi skall komma någonstans, Sverige är redan där. Andra länder behöver göra en insats. Gör dom det då kan vi börja snacka att vi förändrar världen. Bra att frågan har lyfts, men tycker att nu är det dags att släppa den.

Att varje enskild individ i Sverige skall tänka på att minska sitt resande med flyg (notera detta är vad jag tycker) gör varken till eller från för miljön. Ska man dra det rent skralt så är det bättre med ett fullsatt plan eller ett halvt fullsatt plan. Likadant med kollektivtrafiken. Det finns så mycket annat vi kan kompensera upp med och tänka över och bli mer medvetna som matinköp, klädinköp mm. Jag tänker inte sluta flyga, tänker absolut inte begränsa mitt liv, jag vill se världen! Att jag väljer att inte flyga gör varken från eller till!

Däremot känner man att man vill göra något så kan jag tipsa om ZeroMission där skriver man in vart man skall flyga, man får upp vad utsläppet blir och så kan man själv välja att klimatkompensera.

Ett omdebatterat ämne: Dessa flygresor & miljön!
Klimatdebatten och flyget är allt för viktig för att styras av känslor och tyckande
– det behövs internationella spelregler. Inrikesflyget står för mindre än en procent av Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser och har minskat sedan 1990. Globalt står flyget för ca två procent av världens utsläpp och utöver ny teknik, biobränslen och effektivare flygvägar så behövs internationella spelregler.

Nyckeln till att nå framgång med åtgärder för utsläppsminskning och effekter med verklig betydelse för klimatet är att finna en global lösning som inte snedvrider konkurrens, flyttar utsläpp över landsgränser, försämrar samhällsekonomin och skjuter verkliga lösningar på framtiden utan några bevisliga miljöeffekter.

Ingenting tyder på att en flygskatt skulle ge några betydande positiva effekter för klimatet. Den potentiella utsläppsminskningen är ca 0,2 procent av Sveriges totala utsläpp, ungefär lika mycket som vägtrafiken släpper ut på 48 timmar. Det är en tredjedel av utsläppsminskningen vi skulle uppnå om svenskar började köra med rätt däcktryck på sina bilar, och en sjundedel av de utsläpp som beror på fortkörningar. I ett globalt perspektiv, det enda perspektiv som är relevant när det gäller insatser för klimatet, är utsläppsminskningen till följd av en ensidig svensk flygskatt helt obetydlig. En stor fördel med handel med utsläppsrätter är att den som släpper ut mest också betalar mest.

Flyget har under de senaste 50 åren ökat både i betydelse och i antal resenärer, samtidigt har vi minskat vår bränsleförbrukning och utsläpp med 70 procent. Det har inget annat trafikslag lyckats med. Utvecklingen går snabbt. Flyget är det enda trafikslag och bransch som på global nivå är enade i våra klimatmål.

22 thoughts on “Ett omdebatterat ämne: Dessa flygresor & miljön!

 1. Det är väl tyvärr så att engagemanget eldas på av avundsjuka. För det sticker i ögonen på många att se att vissa reser och verkar leva ett glamouröst liv. Men om man har det jättevarmt i bostaden, och kör halvfulla tvättmaskiner med knappt använda kläder i varje dag är det ingen som märker. Det finns mycket som folk skulle kunna göra i sina egna liv, men på något sätt tror många att dom räddar världen genom att gnälla på andra.

  • Nämen så är det ju med flygandet, hör nog mycket ihop med avundsjuka som du säger. Håller fullkomligt med dig att om var & en börjar tänka på det vardagliga och vad man mer kan göra för miljön så kan varje enskild individ göra mycket!

 2. Kan inte annat än hålla med! Med tanke på hur flygtrafik supermakten USA har så kan ju de börja med att dra ner på sitt flygande och börja åka tåg…

 3. Fast jag tänker ändå att vi bör minska kortare flygresor, tex inga flyg under 50 mil. Tåget gå lika bra. Allt behöver inte gå så himla snabbt. Och arbetsgivare bör ge extra ledigt om man väljer att ta tåget istället för flyg både i jobb och privat. Vi måste förändra vår inställning med att allt ska gå så himla snabbt hela tiden. Affärsresor är den största boven för ”onödiga flyg” inte privatresenärer.

  • Håller helt med dig onödigt flygande inrikes och förmåner till dem som väljer att åka andra medel inom Sverige bör gynnas med extra ledighet såklart!

 4. Väldigt klokt skrivet av dig! Jag läste nyligen en bok som handlar om vad man ska tänka på för miljöns skull. Mycket intressant och det är mycket som jag inte hade tänkt på. Kramis

  • Tack snälla du, det finns mycket helt klart man kan göra för att dra sittstrå till stacken när det gäller miljön.

 5. Håller med dig! Jag kommer inte sluta resa, vill se världen <3 Jag kompenserar för miljön på andra sätt, vill absolut inte sluta flyga 🙂

  • Nej jag tycker inte heller att man skall sluta resa,precis som du säger man kan ju kompensera på massa olika sätt för att dra sitt strå till stacken när det gäller miljön.

  • Tack fina du, finns många bra sätt att kompensera miljön på och Sverige ligger i framkant. Börja ställa krav på andra stora länder som är miljöbovar så kanske vi får ordning på världen.

  • Tack Johanna så är det nog men så visst inrikes flygresor kan vi ju definitivt minska på, men börja ställa krav på andra länder som är miljöbovar, då kanske vi kommer någon vart om alla drar sitt strå till stacken.

  • Nä kan tycka ibland många gånger att debatten känns onödig, för att alla andra länder bör också dra sitt strå till stacken när det gäller miljön, då kanske man har en möjlighet att ändra världen.

 6. ja tycker oxå det är för mycket tjat dt lilla vi flyger. det är ju hur andra länder flyger o hur de gör med miljön vi har sortering av skräp o allt o särskild plast grejer o allt
  nä tyvär är ja inget för sånt där tjafs 😀

  • Precis så att börja ställa krav på de andra länderna att börja tänka på miljön, så fortsätter vi också att bli bättre på allt givetvis. Men vi är inte dom stora bovarna.

  • Tack snälla du, ett omdiskuterat ämne där alla kanske inte riktigt håller med varandra. Många andra länder bör också kunna dra sitt strå till stacken när det kommer till miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *