post

Hur man blir smart med sin ekonomi

[I samarbete med Consector]

Det räcker inte med att vara energisk, företagsam och effektiv. För att allt skall fungera måste man ha kontroll över sin ekonomi också. Och det börjar bli många olika saker att hålla ordning på: lån, amorteringskrav, kreditkortsvillkor, pensionssparande, avbetalningsfällor, billån med mera – och sedan allt som har med skatten att göra.

Därför blev jag glad när jag upptäckte sidan Consector förklarar, med råd och tips. Här finns verkligen mycket användbart och tänkvärt, inte bara åsikter.

Ta till exempel butikernas alla erbjudanden om räntefria avbetalningar. Det låter ju bra, men hur är det egentligen? Kan det ändå bli dyrare än om man lånar eller använder sin kortkredit?

Eller det här med att låna för att till exempel köpa en bil. Här gäller det inte bara att vara noga med att jämföra räntor, utan även lånens löptid som har stor påverkan på totalkostnaden.

Sidan har till och med en ekonomiguide som förklarar det som brukar kallas beteendeekonomi, som visar hur vi ofta lurar oss själva att fatta beslut som inte är de bästa. Väldigt intressant.

Och så det där med hur många olika kreditkort det finns, med olika villkor och profil. Är ditt vanliga bankkort verkligen det bästa valet? Eller finns det andra kort med lägre kostnader eller förmåner som passar dig bättre?

Privatekonomi handlar om att få allt att gå ihop. Man kan i längden inte ha större utgifter än inkomster. Ändå finns det mycket man kan göra för att jämna ut ekonomins toppar och dalar och för att öka sin valfrihet, sitt oberoende och sin trygghet.

Ofta tänker vi att det bara är storleken på vår lön som avgör hur vi kan leva. Men det är inte hela sanningen. Man kan göra mycket för att planera och vara smart vad gäller hur man använder sina pengar. Skillnaden mellan den som tänker sig för och den som bara handlar på impuls blir med tiden stor, om man ser till vad man får ut av sin inkomst.

Fler borde bli ekonomi-smarta.

I samarbete med Consector

16 thoughts on “Hur man blir smart med sin ekonomi

 1. bra tips :s

  ja här får man bara va 11 år men ni har kanske barn gocartt? ‘Tänkte på det sen men kan olika på olika ställen o 7 år DÅ ÄR man stor ju =)

  • Ja, man får börja året man fyllt 7 år och den klassen kallas Kadetti, som han längtar! Ja hihi han är verkligen stor nu.

  • Nä det är ju en fördel, ja spara pengar är viktigt i alla lägen. Vi är ganska så duktiga på att spara faktiskt. Särskilt nu när vi precis sett över alla “onödiga” utgifter.

  • Roligt att du tycker det, då får du läsa in dig lite vettja! Så att du blir ekonomi smart du med.
   Kläderna kom idag, tack! Blusen var superfin men byxorna var alldeles för stora och vida i midjan. Knepig strlk tror jag. Så dom säljer jag vidare,hehe.

 2. Så sant! Vardagsekonomi är ett av mina “intressen” och jag älskar att spara pengar och köpa fonder (jag är inte tillräckligt intresserad för aktier). Det tycker jag dessutom borde vara det första man gör till sina barn, öppnar ett bra spar-/fondkonto som de kan ha nytta av när de ska starta sina självständiga liv. Även små pengar kan bli stora med tiden! 🙂

  • Eller hur! Ja vardagsekonomi är roligt faktiskt! Exakt, jag spara via Aktieinvest, så bra! Kul att se när pengarna växer!

 3. Intressant och helt sant! Det går att påverka så mycket mer än man tror, bara man tänker sig för och kanske sätter sig in litegrann i hur allt fungerar! Man måste kanskre inte detaljstudera allting, men bara så man har övergripande koll på hur räntor, amorteringar och annat fungerar så kommer man ju långt!

  SV: Jag har faktiskt inte sett dokumentären… Är väl en av få nu känns det som som inte har gjort det… så det ska jag definitivt göra!

  Haha ja, det kanske vore en TV-idé, “Hela Sverige vaknar” 😉

  Ni har satsat på kvalitet när det gäller högtalarna hör jag 🙂

  • Ja, alltså det finns ju så mycket pengar man kan spara på att finna rätt! Haha hade blivit succé den serie tror jag,haha. Ja vi har helt ok högtalarsystem faktiskt 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *