Nu hettar de till – De vanligaste chilisorterna
Ojoj nu hettar det till på riktigt, jag älskar chili! Någon mer än jag som gör det? Älskar verkligen när Buffé kommer ut. Älskar inte sammanställningen av års handlingen lika mycket. Nedan följer de 9 vanligaste chilisorterna i svensk handel. Vilken är din favorit?
»» Här hittar ni massa heta chilirecept ««
PIMIENTO DE PADRON
En mild chilifrukt från Spanien som i smaken påminner om omogen paprika och är godast att äta tillagad. Man brukar säga att var tionde chili är stark.
Styrka: 1–2 (med vissa undantag som går upp till 5).
ANCHO CHILI
Chili med söt och mild smak. Används med fördel i soppa eller gryta, men passar även bra i desserter med choklad.
Styrka: 2.
CHIPOTLE
En rökt chili som oftast görs av jalapeño. Har en fyllig, het och rökig smak och passar bra till bland annat vilt och fläskkött.
Styrka: 4.
GRÖN, GUL OCH RÖD PEPPAR
Namnet uppstod när Christopher Columbus, på jakt efter peppar i Indien, i stället upptäckte chilin i Västindien. Peppar och chili är inte släkt, men får finna sig i att vara utbytbara namnmässigt. Precis som när det gäller paprika så har den gröna mest beska, medan den röda är sötast.
Styrka: 4–5.
JALAPEÑO
En av världens mest kända chilisorter, med mexikanskt ursprung. Används färsk, picklad eller rökt.
Styrka: 5.
CAYENNE
En av de mest använda chilifrukterna i matlagning. Färgen är vanligtvis röd men förekommer även som mörkröd och grön. Vanligast är att man torkar och gör pulver av den.
Styrka: 6.
TORKAD AJI AMARILLO
Betyder gul chili och smaken har drag av mango. Används färsk i den peruanska fiskrätten ceviche, men finns också torkad och som paste.
Styrka: 7.
PIRI PIRI
Piri piri eller Bird’s Eye som de även kallas är små, mycket heta gröna eller röda chilifrukter.
Styrka: 9.
HABANERO
En liten rund chilifrukt med en het och fruktig smak. Används ofta i såser, marinader och olika salsor.
Styrka: 9–10.
Sådant roligt inlägg, älskar spicy haha <3
Ja, jag älskar med spicy, så gott och det är ju faktiskt nyttigt med.
Har verkligen svårt för gröna chilifrukter, men röda och gula går bra! 😀
Ah samma här, likadant med grön paprika egentligen,hehe.
Använder bara cayennepeppar, tycker den ger en härlig “värme” till maten 🙂
Ja men håller med dig cayennepeppar är gott!
Har väldigt svårt för starka smaker…hahah
Hihi åh jag älskar starkt, men väldigt många som inte gör det.
hi hi nej jag är n riktig fjant lite stark krydda o jag typ blää 😀
https://www.rum21.se/sv/artiklar/diy-pendel.html
har du sett denna lampan ? jo det är en sån typ men jag gjort min själv så fusk är det där men ingen vet än De gillar bara lampan och säger wow den är snygg ha ha ja tackar bara
hoppas helgen varit bra här rätt ok faktiskt skönt o ta det lugnt kram
Hihi jag älskar när det är starkt särskilt en riktigt stark thairätt.
Åh hihi vad duktig du är! Asbra gjord, har sett sådana förut i affärer, läckra!
Ohh ja! Älskar allt som är starkt, hihi! Även om jag köper en soppa som det står spicy på så hackar jag oftast i en extra chili eller öser på med lite flakes, haha! Kram fina <3
Haha samma här, älskar allt som är starkt! Gött som tusan ju!
Så länge det inte blir för starkt! 😉
Hihi, finns inget som är för starkt, jo när smaken försvinner helt iofs och det bara är starkt. Då tycker till och med jag att det är för starkt.
Jag är faktiskt inte så mycket för chili och starka saker men jag vet att min mamma är det. Hon kan nog tycka om några sorter men inte helt säker ^^
Min mage klarar inte riktigt av det! 😛
Hihi, nä inte allas magar klarar av det starka såklart.