post

Regnbågsbergen och världens vackraste flod

Regnbågsbergen dök upp av händelse i mitt flöde instagram, först då fick jag reda på att dessa faktiskt finns. Hur häftigt är inte detta? Tänk vilken upplevelse att någon gång få komma dit och beskåda detta fantastiska naturfenomen. Naturen är verkligen fantastisk! Jag är så fascinerad detta så fler inlägg med naturfenomen lär dyka upp.

Bergen finns i nordvästra Kina, nära gränsen till Mongoliet.  Landskapstypen kallas “danxia”, vilket betyder “rosa moln”.Själva grunden utgörs av uråldrig, röd sandsten. Sen har sediment av diverse sten och grus lagt sig som dekorativa ränder och tillsammans bildat klippor. Med tiden har området utvecklats till den mest anslående anhopningen i världen av stenar med pigment över hela färgskalan.De fenomenala bergen skapades inte i en handvändning. Tvärtom tog det många miljoner år för dem att få nuvarande utseende.

På tal om regnbågsfärger så finns det även en flod som är utnämnd till världens vackraste flod Caño Cristales i Colombia kallas även “The Liquid Rainbow”. Detta beror på färgglada vattenväxten Macarenia clavigera som trivs på botten och ger floden dess rödaktiga nyanser. De andra färgerna kommer bland annat av vattnet självt, koraller och olika typer av berg.

16 thoughts on “Regnbågsbergen och världens vackraste flod

    • Nä inte jag heller tills nyligen! Tänk att få besöka den platsen någon gång. Dessa existerar även i Cusco, har jag fått lära mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *